Съществуват нередности, към които никой не бива да остава безразличен

Ако сте като 80% от хората, които четат този текст, то вие живеете в България и годините живот в среда от несъвършенства са ви научили, че често най-лесният начин да се справиш с тях, е да не ги забелязваш.

Съществуват нередности, обаче, към които никой не бива да остава безразличен.

Let's Adopt Bulgaria Терез, Масуд и тяхното братче часове, след като били родени.

В началото на септември в това, което някога било разградския зоокът, се родили 3 лъвчета. В близост до мястото се провеждал ежегодният панаир и вероятно заради стреса, майката на лъвчетата отказала да се грижи за тях.

Едното лъвче било убито от възрастните представители на вида в клетката, а другите две по спешност отпътували за София, където доброволци от фондация "Дивите животни" и лекари от клиника "Добро хрумване" месеци се борили за живота им.

Let's Adopt Bulgaria Let's Adopt Bulgaria Ветеринарни лекари от Добро хрумване и доброволци от Дивите животни в продължение на месеци се бореха за живота на двете лъвчета.

Днес Терез и Масуд са на 6 месеца и въпреки ниските шансове, лошите прогнози и очакваните усложнения, са живи, радват се на дните си и се подготвят за своето пътуване първо към центъра за големи котки Felida в Холандия, а след това към Lionsrock Big Cat Sanctuary, убежището за лъвчета на 4 лапи в Африка.

Let's Adopt Bulgaria Let's Adopt Bulgaria Терез и Масуд в последните си дни във ветеринарна клиника Добро Хрумване.
От седмица лъвчетата са настанени в софийския зоопарк, където да дочакат заминаването си за Холандия.

Седмица преди планираното заминаване на Терез и Масуд Българска агенция по безопасност на храните отказа да издаде пътен лист, необходим за пътуването на двете лъвчета, а Общината в Разград заяви, че няма официално решение на Общинския съвет, според което попечителството над двете лъвчета се отдава на неправителствена организация .

Само ден по-късно Общинският съвет на Разград, по време на заседение, взе решение Терез и Масуд вместо за центъра за големи котки в Холандия, да заминат за...зоопарка в Пазарджик.

Let's Adopt Bulgaria Миг от живота на котките в убежище Lionsrock в Африка.

Посещавали ли сте зоопарк в България? А този в Пазарджик? Да?

Тогава знаете, че лъв в зоопарк у дома, е лъв в немилост. Защото нито един зоопарк в България не може дори далечно да симулира средата, в която лъвовете естествено живеят.

За да бъдем по-конкретни ще обясним: лъвовете са изключително социални същества, които живеят в групи с няколко мъжки и поне толкова женски, обитават саванно-ливадни територии с голяма площ (10-25 кв.км.) и когато не ловуват или не обикалят територията си, за да я опазят, спят, средно по 12-18ч. на ден.

Сравнете това със самотен лъв върху теракот в тясна клетка в мрачен зоопарк...

Но дори за момент да игнорираме горното и да си представим, че парзаджишкият зоопарк би могъл да осигури голямо по площ и правилно по вид обитание, в което Терез и Масуд да живеят щастливо с още няколко представителя на вида, то остава валидно следното: нито Пазарджишкият, нито който и да е зоопарк в България, може да осигури медицинските грижи, от които Терез и Масуд се нуждаят.

Let's Adopt Bulgaria Терез по време на преглед. Лъвчето вече има изкривяване на костите в една от лапите си.
Причината може да се крие в генетично заболяване.

Терез и Масуд са отгледани не от майка, а от ветеринарни лекари. Захранвани с мляко за новородени котета през първите толкова важни месец от живота си, Терез и Масуд остават по-уязвими от естествено отгледани лъвчета и изискват постоянно наблюдение от обучен персонал и екип от опитни ветеринарни лекари.

Терез и Масуд са потомство на майка и син, кръвосмешение, вероятен източник на генетични увреждания, превенцията на усложненията от които изисква отново постоянно наблюдение и чести специализирани прегледи и изследвания.

Или за да обобщим в едно изречение: ако Терез и Масуд бъдат настанени в зоопарка в Пазараджик, то те ще живеят болни и самотни върху 1000 кв.м. бетон.

Let's Adopt Bulgaria Как живеят Тигрите в зоопарка в Пазарджик.

Това не бива да се случва, приятели.

Защото е несправедливо към всички вас, които дарявахте и стискахте палци на лъвчетата, към усилията на Дивите животни, 4 лапи и Добро хрумване, но най-вече към Терез и Масуд, живота, който могат да имат, но няма да получат.

Във вторник от 12ч. през Министерски съвет в София ще се проведе протест, който ще изиска от Министъра на околната среда и водите, Нено Димов и от Министър-председателя на България, Бойко Борисов, да наложат административните мерки, които ще направят заминаването на Терез и Масуд към Холандия възможно.

И докато пишем това, ще ви признаем: страх ни е.

Страх ни е, че протестът може да не успее.

Страх ни е, че всяка победа, малка или голяма, която ние или вие извоюваме, може да бъде анулирана в полза на частни нездрави интересни.

Страх ни е, че докато ние работим за добруването на хора и животни в България, едър човек с ниско чело и още по-нисък морал се разпорежда в дома ни, и можем да не успеем да го прогоним.

Моля, присъединете се към нас утре, във вторник, от 12 ч. пред Министерски съвет. За лъвовете, за хората и за България.

Събитието във Фейсбук намерете тук.

Let's Adopt Bulgaria Терез и Масуд се нуждаят от вас.

Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Оля - живот на тъмно. Моля, помогнете!

October 25, 2018

Историята на Оля такава, каквато я чухме от няколко разказвача. Каква част от нея е истина не смеем да твърдим...

Как почти загубихме Кай

July 02, 2018

За годините в каузата сме научили горчив урок - да не бързаме да се радваме на добра новина и още - да изчакаме, преди да я споделим с вас...

Рая - ядосахте ли се? Ние също. Моля, спо-де-ле-те!

September 20, 2018

На Рая се опитваме да помогнем от година. Днес си пожелаваме да не сме закъснели. Срещали сме я няколко пъти...

7 начина да помогнеш на (бездомните животни в) България

December 17, 2017

В България има свръхпопулация от бездомни кучета и котки. Споделяме 7 неща, които можеш да направиш, за да промениш това...