Съществуват нередности, към които никой не бива да остава безразличен

Ако сте като 80% от хората, които четат този текст, то вие живеете в България и годините живот в среда от несъвършенства са ви научили, че често най-лесният начин да се справиш с тях, е да не ги забелязваш.

Съществуват нередности, обаче, към които никой не бива да остава безразличен.

Let's Adopt Bulgaria Терез, Масуд и тяхното братче часове, след като били родени.

В началото на септември в това, което някога било разградския зоокът, се родили 3 лъвчета. В близост до мястото се провеждал ежегодният панаир и вероятно заради стреса, майката на лъвчетата отказала да се грижи за тях.

Едното лъвче било убито от възрастните представители на вида в клетката, а другите две по спешност отпътували за София, където доброволци от фондация "Дивите животни" и лекари от клиника "Добро хрумване" месеци се борили за живота им.

Let's Adopt Bulgaria Let's Adopt Bulgaria Ветеринарни лекари от Добро хрумване и доброволци от Дивите животни в продължение на месеци се бореха за живота на двете лъвчета.

Днес Терез и Масуд са на 6 месеца и въпреки ниските шансове, лошите прогнози и очакваните усложнения, са живи, радват се на дните си и се подготвят за своето пътуване първо към центъра за големи котки Felida в Холандия, а след това към Lionsrock Big Cat Sanctuary, убежището за лъвчета на 4 лапи в Африка.

Let's Adopt Bulgaria Let's Adopt Bulgaria Терез и Масуд в последните си дни във ветеринарна клиника Добро Хрумване.
От седмица лъвчетата са настанени в софийския зоопарк, където да дочакат заминаването си за Холандия.

Седмица преди планираното заминаване на Терез и Масуд Българска агенция по безопасност на храните отказа да издаде пътен лист, необходим за пътуването на двете лъвчета, а Общината в Разград заяви, че няма официално решение на Общинския съвет, според което попечителството над двете лъвчета се отдава на неправителствена организация .

Само ден по-късно Общинският съвет на Разград, по време на заседение, взе решение Терез и Масуд вместо за центъра за големи котки в Холандия, да заминат за...зоопарка в Пазарджик.

Let's Adopt Bulgaria Миг от живота на котките в убежище Lionsrock в Африка.

Посещавали ли сте зоопарк в България? А този в Пазарджик? Да?

Тогава знаете, че лъв в зоопарк у дома, е лъв в немилост. Защото нито един зоопарк в България не може дори далечно да симулира средата, в която лъвовете естествено живеят.

За да бъдем по-конкретни ще обясним: лъвовете са изключително социални същества, които живеят в групи с няколко мъжки и поне толкова женски, обитават саванно-ливадни територии с голяма площ (10-25 кв.км.) и когато не ловуват или не обикалят територията си, за да я опазят, спят, средно по 12-18ч. на ден.

Сравнете това със самотен лъв върху теракот в тясна клетка в мрачен зоопарк...

Но дори за момент да игнорираме горното и да си представим, че парзаджишкият зоопарк би могъл да осигури голямо по площ и правилно по вид обитание, в което Терез и Масуд да живеят щастливо с още няколко представителя на вида, то остава валидно следното: нито Пазарджишкият, нито който и да е зоопарк в България, може да осигури медицинските грижи, от които Терез и Масуд се нуждаят.

Let's Adopt Bulgaria Терез по време на преглед. Лъвчето вече има изкривяване на костите в една от лапите си.
Причината може да се крие в генетично заболяване.

Терез и Масуд са отгледани не от майка, а от ветеринарни лекари. Захранвани с мляко за новородени котета през първите толкова важни месец от живота си, Терез и Масуд остават по-уязвими от естествено отгледани лъвчета и изискват постоянно наблюдение от обучен персонал и екип от опитни ветеринарни лекари.

Терез и Масуд са потомство на майка и син, кръвосмешение, вероятен източник на генетични увреждания, превенцията на усложненията от които изисква отново постоянно наблюдение и чести специализирани прегледи и изследвания.

Или за да обобщим в едно изречение: ако Терез и Масуд бъдат настанени в зоопарка в Пазараджик, то те ще живеят болни и самотни върху 1000 кв.м. бетон.

Let's Adopt Bulgaria Как живеят Тигрите в зоопарка в Пазарджик.

Това не бива да се случва, приятели.

Защото е несправедливо към всички вас, които дарявахте и стискахте палци на лъвчетата, към усилията на Дивите животни, 4 лапи и Добро хрумване, но най-вече към Терез и Масуд, живота, който могат да имат, но няма да получат.

Във вторник от 12ч. през Министерски съвет в София ще се проведе протест, който ще изиска от Министъра на околната среда и водите, Нено Димов и от Министър-председателя на България, Бойко Борисов, да наложат административните мерки, които ще направят заминаването на Терез и Масуд към Холандия възможно.

И докато пишем това, ще ви признаем: страх ни е.

Страх ни е, че протестът може да не успее.

Страх ни е, че всяка победа, малка или голяма, която ние или вие извоюваме, може да бъде анулирана в полза на частни нездрави интересни.

Страх ни е, че докато ние работим за добруването на хора и животни в България, едър човек с ниско чело и още по-нисък морал се разпорежда в дома ни, и можем да не успеем да го прогоним.

Моля, присъединете се към нас утре, във вторник, от 12 ч. пред Министерски съвет. За лъвовете, за хората и за България.

Събитието във Фейсбук намерете тук.

Let's Adopt Bulgaria Терез и Масуд се нуждаят от вас.

Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Черньо - оптимизмът на едно куче

July 28, 2016

Когато за първи път преди няколко месеца срещнахме Черньо, той изглеждаше така: беше пълничък, вместо нашийник имаше декоративен дамски колан, а на колана висеше медена табелка. Черньо бе видимо...

Захари - без право на грешка. Моля, помогнете!

August 30, 2018

Преди малко повече от месец ви разказахме за Захари, си пожелахме да успеем. Днес не знаем дали ще се справим.

Аксел, жив по невероятна случайност

April 15, 2017

Аксел срещнахме съвсем случайно в деня, в който щеше да бъде последен за него на този свят. Младият, здрав и пълен с живот Аксел щеше да бъде...

4 неща, които трябва да знаете, за отглеждането на новородено коте

April 12, 2017

Започна сезонът на изостaвените в торбички и кашончета новородени котета. С тази статия ще ви запознаем с основните правила за успешното отглеждане на толкова мъничко котаче...