Амиго - още мъничко късмет и една сложна операция. Моля, помогнете!

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Амиго в инфекциозното отделение на Централна ветеринарна клиника

6 месеца. Точно преди толкова научихме за малко коте в българско градче с ниски шансове и деформирани крачета.

Още тогава разбирахме, че да помогнем на Амиго, означаваше да помогнем на много други: родени като него, но без лечение и без милост - евтаназирани.

Днес мъничко късмет и една сложна операция делят Амиго от живота му на четири лапи.

И преди да споделим повече, нека ви разкажем какъв котак е всъщност Амиго.

Let's Adopt Bulgaria, Amigo

Виждате ли малкото коте в долния ляв ъгъл? Това, чиито крачета сякаш са обърнати нагоре? Това не е Амиго, приятели. Това е мъниче, на което се опитахме да помогнем преди година и което си отиде часове, след като научихме за него.

Мъничета, родени с подобни деформации често имат и други увреждания. Също, като по-дребни от останалите в котилото трудно успяват да се преборят за храна и топлина от мама. Рядко котачета с подобни състояния преживяват първите си седмици, често си отиват от хипотермия, недохранване и усложнения.

Но не и Амиго. Въпреки че не можел да разчита на крачетата си, котан се преборил за правото си на живот и едва побиращ се в шепа, Амиго се озова при нас.

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Амиго, когато пристигна при нас

Първите седмици с нас бяха трудни за Амиго. Котан внезапно отпадаше, губеше апетит, поддържаше висока температура...

Знаете ли каква е една от най-честите причини за смъртност при малките котаци? Вирусни инфекции. Протичат с температура, липса на апетит, повръщане, диария, хрема. Развиват се много бързо и при липса на навременна медицинска помощ, често малките котаци се предават.

Но не и Амиго. Котан бе успял да пребори инфкецията със собствени сили, още преди да се озове при нас, а симптомите, които наблюдавахме бяха по-скоро проява на отшумяването ѝ. Така няколко седмици по-късно Амиго бе готов за първата от поредица операции на задните си крачета.

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Амиго, ден преди първата му операция Снимка: Вера Велева

2 септември. Операцията се състоя - ставите и костите в задните крачета на Амиго бяха пренаредени и с помощта на медицински импланти - в правилна позиция скрепени.

Подобни операции често изискват възстановителен период - дни до седмица, а понякога две дори.

Но не и Амиго. Само ден след операцията котан, за първи път в живота си, се изправи на 4 крачета. Амиго бе категоричен: като всяко малко коте, той имаше задължения: да преследва топчета, докато игнорира нас, лекарите и състоянието си изобщо. :)

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Амиго и топчето
Снимка: Ивайло Колев

Амиго продължи възстановяването си във временен дом. Всяка седмица котан посещаваше клиниката за преглед и корекция на скрепяващите елемнти спрямо растежа му.

Очаквахме котан да се нуждае от фиксиращите импланти до навършването си на 7 месечна възраст, когато бурният му растеж ще приключи и костите му ще бъдат трайно фиксирани с вътрешни импланти.

Амиго, обаче, имаше други планове, приятели. Котан никак, ама никак не искаше да расте с игли в крачетата си.

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Let's Adopt Bulgaria, Amigo Let's Adopt Bulgaria, Amigo Лапичките на Амиго, когато пристигна при нас, след операцията и след премахването на имплантите

Само няколко седмици след операцията рентгеновите снимки показаха, че организмът на Амиго бе образувал фиброзна тъкан около ставите, по този начин сам придържайки крачетата му в правилна позиция.

Скрепяващите елементи бяха отстранени, а Амиго заживя на 4 лапи, без импланти, създаде куп приятели, направи безброй бели и никога не узна, че той е различен. :)

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Амиго...левитира
Снимка: Христо Христов

Днес, Амиго е на 7 месеца и много скоро фиброзната тъкан няма да успява да удържи тежестта на тялото му.

Така в сложна и не съвсем популярна операция, идната седмица ще поставим импланти, които трaйно ще скрепят костите и ставите на Амиго в правилна позиция.

Процедурата се нарича частична артродеза. По-сложна е и налага използването на значително по-скъпи импланти спрямо пълната артродеза. Носи, обаче, много по-малко рискове за крачетата на котан.

Амиго е невероятно коте, приятели и ако можеше, би се справил сам.

Има неща, обаче, с които силната воля за живот не може да се пребори. Поне не сама.

Приятели, предстои най-важната седмица от лечението на Амиго. Моля, помогнете му и дарете за неговите крачета:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Амиго, 50017

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Амиго на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с 50017.

Let's Adopt Bulgaria, Amigo Помогнете на Амиго
Снимка: Христо Христов

* За Амиго се борят д-р Златинов и д-р Миланова.

* Новини за Амиго ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към нас.

* Координатор на случая на Амиго е Вяра.

Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Бихте ли евтаназирали Амиго?

August 23, 2017

Малък и бездомен, Амиго се озовал в местна клиника, но не за да получи помощ и семейство, а за да бъде по милост евтаназиран...

Амиго - първи крачки след операцията

September 18, 2017

Преди десетина дни ви помолихме да стискате палци на Амиго - роден с 2 неправилно формирани крачета, котан се нуждаеше от операция. Операцията премина...