Духчето затворено в Каспър. Моля, помогнете!


Историята на Каспър започнала през лятото на миналата година.

А хората, които го спасили, дори не подозирали колко трудно ще се окаже всъщност да разберат какво не е наред с него.

Бяла топчица живот лежала безпомощно на пътното платно на натоварен междуградски път. Колите минавали отгоре ѝ, а котето, неуспяващо да помръдне, само залягало при въздушната струя от всеки префучаващ над него автомобил.

Добър човек го видял, слязъл от колата си и рискувайки собствения си живот, изтичал, сграбчил котето и го отвел със себе си.

Едва на 2 месеца, котан се бил сдобил с премазано краче. Раната била лоша и на поне няколко дни, цялата покрита с яйца и ларви на мухи. Също малкият бил със силна анемия, инфекция и в състояние на шок.

Let's Adopt Bulgaria, Casper Каспър, в деня, в който бил намерен.

Незабавната реакция на добрия човек, адекватните спешните грижи на добрите лекари и щастливата случайност, обърнали лошия късмет на Каспър и той се преборил за живота си. Премазаното краче останало само с едно пръстче, но пък без усложнения и в движение.

Това обаче далеч не е щастливият завършек на историята на Каспър.

Let's Adopt Bulgaria, Casper Каспър, седмици след като бил събран от пътното платно.

2 месеца след като животът му вече бил вън от опасност, Каспър направил гърч. После втори, после трети и четвърти. В рамките на един ден! Гърчовете били толкова тежки, че наподобявали епилепсия.

Епилепсията при котките, приятели, досущ прилича на тази при хората. Представлява хронично заболяване на главния мозък, което се характеризира с различни по вид пристъпи – двигателни, сетивни, от страна на вегетативната нервна система, психични, поведенчески. Извън пристъпите, котето е съвсем нормално, по нищо отличаващо се от останалите котки.

Не и Каспър.

Наред с гърчовете, котан започнал да проявява тежки неврологични отклонения. Придвижвал се некоординирано и неестествено – ходел на пръсти и залитал. Главичката му оставала на една страна, било му трудно да се почиства, не успявал да достигне място по-високо от дивана или да играе като нормално коте.

Малко след като научихме за Каспър, започнахме терапия с кортикостероиди. И за всеобща радост, котан се повлия от нея. Още след първата седмица на лечение, пристъпите започнаха да намаляват. А близо 2 месеца по-късно пристъпите на Каспър спряха. Неврологичните проблеми, обаче, продължават.

Let's Adopt Bulgaria, Casper Каспър днес.
Снимка: Вера Велева

Днес знаем едно – че не знаем какво не е наред с Каспър. Екип от страхотни лекари, обаче, е готов да помогне на Каспър и да търси причината за състоянието му. И ако е поправима – да действа.

Една от възможните диагнози е хидроцефалия. При хидроцефалията в кухините на мозъка присъства течност, която притиска тъканите и причинява редица сериозни неврологични проблеми, подобни на тези у Каспър. Състояние, което би могло да бъде коригирано оперативно.

За да разберем дали Каспър страда от хидроцефалия, трябва да направим ядрено-магнитен резонанс. Изследването никак не е евтино, но пък би могло да му спаси живота.

И ако днес ви се иска да ни попитате защо бихме вложили толкова средства и усилия в спасяването на един единствен котешки живот, ще ви отговорим. Да разберем какво не е наред с Каспър би помогнало на десетки, може би стотици други животни в неговото състояние. А това би помогнало на стотици, може би хиляди стопани и техните деца да се радват на здраво и щастливо коте. Да не изпитват жал, когато го гледат как се опитва да се покатери на шкафа или как не успява да си измие гръбчето.

И ако в телцето на Каспър има затворено духче, което го тормози, ще го освободим.

Ще ни помогнете ли?

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Каспър

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Каспър на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 50635.

Let's Adopt Bulgaria, Casper Каспър днес.
Снимка: Вера Велева

* За Каспър се бори д-р Златинов.

* Новини за Каспър ще публикуваме на нашата временна Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към нас.

* Координатори на случая на Каспър са  Вяра и Надя.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Каспър – отговорът

March 12, 2018

За да разбереме какво мъчи котан и дали е поправимо, го подложихме на скъпо изледване – ядрено-магнитен резонант. Това е модерна технология, която използва голям магнит и радиочестотни вълни, като осигурява на лекарите информация за състоянието на мозъка, гръбначния стълб, вътрешните органи...

Нощта на Марк. Моля, помогнете!

October 11, 2018

Какво се е случило с Марк и в какъв ред не знаем. Но знаем, че Марк е имал трудни дни и поне една ужасна нощ...

Ще има ли Ома първата си Коледа?

December 20, 2018

Преди 2 години видяхме публикация със снимки от малък общински приют край Ямбол. На снимките, свито в ъгъла на една от общите клетки, се виждаше мръсно, старо и с охлузени крачета кученце.

7 начина да помогнеш на (бездомните животни в) България

December 17, 2017

В България има свръхпопулация от бездомни кучета и котки. Споделяме 7 неща, които можеш да направиш, за да промениш това...