Дара - когато всичко е изчерпано

Забелязахме скитащо се куче в пуста местност. Кучето се приближи към нас, опита се да си играе, да пообщува, но всичко това изглежадше трудно за него. Когато му подхвърлихме лакомство, разбрахме - Дара не можеше да отвори уста.

Прегледът в Централна ветеринарна клиника не донесе никак добри новини - Дара страда от рядко автоимунно заболяване, наречено еозинофилен миозит. В резултат на заболяването мускулите около челюстта на Дара са атрофирали, тя е загубила контрол над тях и не може да отвори уста повече от сантиметър.

1 сантиметър. Толкова е пространството, през което се процежда въздуха, водата и храната, с които Дара живее. 1 сантиметър, обаче, е недостатъчен Дара да изплези език. Резултатът - Дара не може да се охлажда.

През изминалия месец се опитахме да подобрим състоянието на Дара с терапия от кортекостероиди, единственото известно лечение за това състояние. Днес, месец по-късно, ефект от терапията няма и всяка глътка вода, всяко парченце храна и всяко физическо натоварване крият риск от задавяне или прегряване. Дара не може да живее така.

Когато всичко познато е изчерпано, пред нас остава следният избор: да се откажем, което означава да евтаназираме Дара или да рискуваме, което в случая означава да опитаме операция, която не знаем дали ще помогне.

Щe се опитаме да обясним накратко:

Ако се запознаете с Дара, ще научите едно - тя е страхотно куче. Тя би гонила топката, която сте й подхвърлили, би играла с вашето куче, би тичала след вас, до вас и пред вас. Дара съвсем не иска да се отказва.

Чрез операция ще отстраним част от атрофиралите мускулни влакна. Резултатът, който се надяваме да постигнем - Дара да успява да отваря уста толкова (или повече), колкото би изисквал пълноценният живот на едно младо куче.

Дара е била нечия, имала е семейство, което е обичала. Когато се е разболяла, когато нещата са станали трудни за нея и най-много се е нуждаела от своите хора, те са я изоставили. Семейството вероятно вече си има друго куче, а Дара…тя има вас.

Приятели, моля ви, помогнете на Дара като дарите за нейното лечение и силно стискайте палци операцията да е успешна.

Пейпал:
Банка: СНЦ Летс Адопт – България (или само Летс Адопт ако ползвате EPAY)
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Дара, 40516

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Сър Вайвър на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 40516.

* Новини за Дара ще публикуваме на нашата временна Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към нас.

* Координатор на случая на Дара е Вяра.

Моля, бъдете мислено със Дара и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели.

Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Барбоца,
котето-джудже

February 21, 2017

Има истории, които ни обезкуражват, карат ни да си мислим, че е твърде трудно и няма да успеем. Но има и други, които ни вдъхновяват, и ни помагат да се борим до край. Такава е историята на Барбоца…

Миа - българско бездомно куче

December 14, 2016

Знаете ли как щеше да изглежда Коледата на Миа тази година? Миа щеше да е сама, на ръба на силите си и да си отива, а само на метри от нея ние, хората, щяхме да празнуваме най-светлия празник в годината...

Пух - мисията (не)възможна

January 24, 2017

Винаги правим всичко по силите си, за да спасим живот. Понякога успяваме да се намесим навреме и да задържим живота над ръба на пропастта. Да сме навреме, за да му дадем още крачки преди последната...

Помните ли
Райън?

February 05, 2017

Дребосъчестото куче, което в началото на есента и без никакви навици за оцеляване в градска среда се появи между бул. “Копенхаген” и ул. “Обиколна” в София? В продължение на месеци се опитвахме да...