Гошко - всеки миг може да бъде последен


Това е Гошко и преди да продължим с неговата история, трябва да знаете, че всеки миг, докато четете, може да бъде последен за него.

Let’s Adopt Bulgaria, Goshko Гошко няколко дни след като е намерен изоставен в найлонова торбичка

Гошко е роден седмица след Великден в мъничко селце на петдесетина километра от Благоевград. В навечерието на Гергьовден, едва отворил очи, Гошко бил отделен от майка си, напъхан в найлонова торбичка и оставен да умре под една каруца.

Група дечица намерили Гошко и заедно с найлоновата торбичка бързо го занесли в дома на онова семейство в селото, което познавали като добри и състрадателни към бездомните окаяници хора.

И не сгрешили - семейството спасило живота на Гошко - стоплило, нахранило и приютило котан в дома си, осигурявайки всички грижи, които щели да превърнат новородения Гошко в самостоятелен, търсещ свое семейство мъничък котак.

И така до тази събота, когато петгодишното момиченце в семейството в играта си взело Гошко, отворило входната врата и преди някой да разбере какво се случва, заедно с котан излезнало на двора, където играели няколко кучета, спасени от семейството.

Какво се случило в следващите няколко минути, никой не знае.

Писък на момиченцето издал, че Гошко бил в беда, а котан бил намерен с охлузена страница, в безсъзнание, с изтечения на кръв от нослето и устата.

Let’s Adopt Bulgaria, Goshko Гошко минути след инцидента

Семейството повикало на помощ местния ветеринар. Новините за Гошко никак не били добри - котан бил в мозъчна смърт и според лекаря до час щял да си отиде.

Семейството било съкрушено - от една страна за Гошко надежда почти нямало, от друга най-близката клиника се намирала на час път, а семейството не разполагало нито с кола, нито със средства, с които да осигури помощ за котан.

В този момент вероятно се питате как е възможно в ръцете ти да си отива живот и да си категоричен, че сам не можеш да направиш нищо, за да промениш това...

Ще отговорим, приятели - много е лесно. Заживейте в някое българско селце, обещайте си, че ще помогнете на всяко животинче в беда, пресякло пътя ви и само след няколко месеца ще сте физически, емоционално и финансово изтощени, без близки и приятели, на които да разчитате.

Гошко, обаче, не си отишъл. Нито в близкия час, нито в близките два. Сърцето на котан на няколко пъти спирало, но семейството масажирало гърдите му и го връщало обратно.

Научихме за Гошко 8 часа след инцидента и няколко часа, след като семейството в отчаяние бе започнало да търси помощ за него във Фейсбук.

4 часа по-късно студен, с едва доловим пулс, но все още дишащ, Гошко бе настанен в Централна ветеринарна клиника.

Гошко в интензивното отделение на Централна ветеринарна клиника

Тежка черепно-мозъчна травма застрашава живота на Гошко.

Първите 24 часа с нас бяха много тежки за котан. Гошко получаваше гърчове, спорадчино изпъваше лапи и нямаше основни рефлекси.

Днес, 48 часа по-късно, гърчовете са овладяни, Гошко има мигателен рефлекс, понякога успява да преглъща сам и мяука, когато се обърнем към него.

Гошко по време на хранене със спринцовка. Лекарите затоплят Гошко със сешоар.

Дали Гошко ще успее или не, не знаем. Котан е едва на 6 седмици, получил е помощ късно, а травмата, с която се бори е много сериозна и с висока смъртност.

Да се откажем от Гошко, обаче, би било несправедливо. Веднъж към петгодишното момиченце, което ще порасне, разбирайки, че в играта си е отнело живота на котан, втори път към Гошко, който и в момента продължава да се бори, за да остане с нас.

Приятели, моля ви, помогнете на Гошко и дарете за неговото лечение.

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Гошко

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Гошко на място в Централна ветеринарна клиника (записан е като Рижко).

* Новини за Гошко ще публикуваме на нашата временна Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Let's Adopt - Bulgaria.

* За Гошко се бори д-р Петрова.

* Координатор на случая на Гошко е Диана.

Гошко в интензивното отделение на Централна ветеринарна клиника
Снимка: Vera Ahote - Kachina

* Благодарим на Анастасия и нейното семейство, които вече веднъж са спасили живота на Гошко.
Благодарим на Мег, заради която научихме за котан.
Благодарим на Янина, която в събота вечер тръгна от София към Благоевград само за да помогне на Гошко да стигне до нас.
Благодарим на д-р Тошков, който оказа първа помощ на Гошко и се бори за живота му през най-трудните часове за котан.
Благодарим на вас, които ще прочетете, споделите, разкажете тази история и дарите за лечението на Гошко.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Споти - последен опит. Моля, помогнете!

November 14, 2018

Често ни питат как избираме животинките, на които помагаме. Отговорът - помагаме на онези, на които малцина биха...

Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете!

December 22, 2018

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него. Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав...

Ще има ли Ома първата си Коледа?

December 20, 2018

Преди 2 години видяхме публикация със снимки от малък общински приют край Ямбол. На снимките, свито в ъгъла на една от общите клетки, се виждаше мръсно, старо и с охлузени крачета кученце.

7 начина да помогнеш на (бездомните животни в) България

December 17, 2017

В България има свръхпопулация от бездомни кучета и котки. Споделяме 7 неща, които можеш да направиш, за да промениш това...