Гошко - всеки миг може да бъде последен

Това е Гошко и преди да продължим с неговата история, трябва да знаете, че всеки миг, докато четете, може да бъде последен за него.

Let’s Adopt Bulgaria, Goshko Гошко няколко дни след като е намерен изоставен в найлонова торбичка

Гошко е роден седмица след Великден в мъничко селце на петдесетина километра от Благоевград. В навечерието на Гергьовден, едва отворил очи, Гошко бил отделен от майка си, напъхан в найлонова торбичка и оставен да умре под една каруца.

Група дечица намерили Гошко и заедно с найлоновата торбичка бързо го занесли в дома на онова семейство в селото, което познавали като добри и състрадателни към бездомните окаяници хора.

И не сгрешили - семейството спасило живота на Гошко - стоплило, нахранило и приютило котан в дома си, осигурявайки всички грижи, които щели да превърнат новородения Гошко в самостоятелен, търсещ свое семейство мъничък котак.

И така до тази събота, когато петгодишното момиченце в семейството в играта си взело Гошко, отворило входната врата и преди някой да разбере какво се случва, заедно с котан излезнало на двора, където играели няколко кучета, спасени от семейството.

Какво се случило в следващите няколко минути, никой не знае.

Писък на момиченцето издал, че Гошко бил в беда, а котан бил намерен с охлузена страница, в безсъзнание, с изтечения на кръв от нослето и устата.

Let’s Adopt Bulgaria, Goshko Гошко минути след инцидента

Семейството повикало на помощ местния ветеринар. Новините за Гошко никак не били добри - котан бил в мозъчна смърт и според лекаря до час щял да си отиде.

Семейството било съкрушено - от една страна за Гошко надежда почти нямало, от друга най-близката клиника се намирала на час път, а семейството не разполагало нито с кола, нито със средства, с които да осигури помощ за котан.

В този момент вероятно се питате как е възможно в ръцете ти да си отива живот и да си категоричен, че сам не можеш да направиш нищо, за да промениш това...

Ще отговорим, приятели - много е лесно. Заживейте в някое българско селце, обещайте си, че ще помогнете на всяко животинче в беда, пресякло пътя ви и само след няколко месеца ще сте физически, емоционално и финансово изтощени, без близки и приятели, на които да разчитате.

Гошко, обаче, не си отишъл. Нито в близкия час, нито в близките два. Сърцето на котан на няколко пъти спирало, но семейството масажирало гърдите му и го връщало обратно.

Научихме за Гошко 8 часа след инцидента и няколко часа, след като семейството в отчаяние бе започнало да търси помощ за него във Фейсбук.

4 часа по-късно студен, с едва доловим пулс, но все още дишащ, Гошко бе настанен в Централна ветеринарна клиника.

Гошко в интензивното отделение на Централна ветеринарна клиника

Тежка черепно-мозъчна травма застрашава живота на Гошко.

Първите 24 часа с нас бяха много тежки за котан. Гошко получаваше гърчове, спорадчино изпъваше лапи и нямаше основни рефлекси.

Днес, 48 часа по-късно, гърчовете са овладяни, Гошко има мигателен рефлекс, понякога успява да преглъща сам и мяука, когато се обърнем към него.

Гошко по време на хранене със спринцовка. Лекарите затоплят Гошко със сешоар.

Дали Гошко ще успее или не, не знаем. Котан е едва на 6 седмици, получил е помощ късно, а травмата, с която се бори е много сериозна и с висока смъртност.

Да се откажем от Гошко, обаче, би било несправедливо. Веднъж към петгодишното момиченце, което ще порасне, разбирайки, че в играта си е отнело живота на котан, втори път към Гошко, който и в момента продължава да се бори, за да остане с нас.

Приятели, моля ви, помогнете на Гошко и дарете за неговото лечение.

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Гошко

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Гошко на място в Централна ветеринарна клиника (записан е като Рижко).

* Новини за Гошко ще публикуваме на нашата временна Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Let's Adopt - Bulgaria.

* За Гошко се бори д-р Петрова.

* Координатор на случая на Гошко е Диана.

Гошко в интензивното отделение на Централна ветеринарна клиника
Снимка: Vera Ahote - Kachina

* Благодарим на Анастасия и нейното семейство, които вече веднъж са спасили живота на Гошко.
Благодарим на Мег, заради която научихме за котан.
Благодарим на Янина, която в събота вечер тръгна от София към Благоевград само за да помогне на Гошко да стигне до нас.
Благодарим на д-р Тошков, който оказа първа помощ на Гошко и се бори за живота му през най-трудните часове за котан.
Благодарим на вас, които ще прочетете, споделите, разкажете тази история и дарите за лечението на Гошко.

Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Нощта на Марк. Моля, помогнете!

October 11, 2018

Какво се е случило с Марк и в какъв ред не знаем. Но знаем, че Марк е имал трудни дни и поне една ужасна нощ...

Рая - ядосахте ли се? Ние също. Моля, спо-де-ле-те!

September 20, 2018

На Рая се опитваме да помогнем от година. Днес си пожелаваме да не сме закъснели. Срещали сме я няколко пъти...

7 начина да помогнеш на (бездомните животни в) България

December 17, 2017

В България има свръхпопулация от бездомни кучета и котки. Споделяме 7 неща, които можеш да направиш, за да промениш това...