Как почти загубихме Кай

Текстът е публикуван на 02 юли 2018.

Let's Adopt Bulgaria, Kay Кай, неговото приемно семейство и морето

За годините в каузата сме научили горчив урок - да не бързаме да се радваме на добра новина и още - да изчакаме, преди да я споделим с вас.

Преди десетина дни ви споделихме за Кай. За това, че след седмици в клиниката, куч най-сетне живееше в приемно семейство. За това, че след тежък инцидент, Кай отново се радваше на света на 4 лапи.

Всъщност Кай бе толкова радостен и така нетърпелив да прави онези неща, които кучетата обичат, че спираше едва когато крачетата му не успяваха да издържат.

Let's Adopt Bulgaria, Kay Кай, докато го подготвяхме за миелография.
Малко по-късно Кай спря да диша.

Един ден в края на миналата седмица, обаче, Кай едва успя да се измъкне от леглото за любимата си разходка.

Настанихме куч в клиниката за преглед и наблюдение. Там, само за 24 часа, състоянието на Кай се влоши и той загуби контрол над всичките си 4 лапи.

Let's Adopt Bulgaria, Kay Let's Adopt Bulgaria, Kay Рентгеновите снимки, които показват срастване м/у първите два прешлена, постопенно довело до дискова херния м/у 2 и 3 прешлен.

За да разберем какво се случва с куч, направихме миелография: в гръбначния канал на упоения Кай поставихме контрастно вещество, за да проследим, чрез рентгенови снимки, дали веществото ще изпълни равномерно и последователно канала.

Няколко часа и няколко снимки по-късно лекарите бяха категорични - нещо, по всяка вероятност дискова херния, не позволяваше нито на контрастното вещество, нито на сигналите от мозъка на Кай да преминат от втория към третия прешлен на гръбнака.

Let's Adopt Bulgaria, Kay Кай е в един от най-трудните му моменти.
Снимка: Мирослав Стойчев

Кай спешно се нуждаеше от операция, приятели и такава щяхме да направим още същия ден, ако куч не бе спрял да диша, докато правехме рентгеновите снимки.

Бързата реакция на лекарите задържа Кай при нас.

След денонощие интензивно наблюдение, консултация с анестезиолог, въпреки всички рискове (не знаехме дали Кай ще преживее операцията), но без да можем да отлагаме повече (състоянието му се влошаваше), Кай бе опериран, а дисковата херния м/у 2 и 3 прешлен - поправена.

Операцията, дори и продължителна, мина без усложнения, без затруднения Кай се събуди от упойката, а само 8 часа по-късно куч бе обратно на 4 крачета.

Let's Adopt Bulgaria, Kay Кай, часове след операцията.

И ако се питате защо едва сега, дни по-късно, споделяме това с вас, ще отговорим... Защото, приятели, това, че изоставеният и ударен от кола Кай, с травма на главата, със срастване, нараняване и дискова херния в предната част на гръбнака, с вероятен проблем с щитовидната жлеза, почти убил го по време на безобидно изследване, е жив, в безопасност и на 4 крачета и сега, докато четете това, е невероятно добра новина.

И ако тази новина, прави деня ви поне малко по-светъл, ви молим - помогнете ни да се справим и дарете за лечението на Кай тук:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Кай, 55349

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Кай на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с 55349.

* За Кай се бори д-р Златинов..

* Новини за Кай ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Летс Адопт.

* Координатори на случая на Кай са Вяра и Диана.

Кай - никой не бива да си отива така April 10, 2018

Трябва ли Кай да умре? На този въпрос ще отговорим днес. Преди да направим това, обаче, ще ви разкажем как Кай се озова при нас...

Мога ли да се грижа за коте с епилепсия? January 12, 2021

За епилепсията при котките и за това какво всъщност означава да се грижиш за коте с епилепсия.

Попи - това не е обява за безплатно йорки May 12, 2022

Попи е на 2 години и е напълно здрава. И преди да се запитате защо ни е притрябвало да спасяваме здраво, младо йорки...

“Помощ! Намерих малко коте!” или неисторията на Гришо October 21, 2021

Ако живеете в България, да излезете за краставици, а да се върнете вместо това с коте, е толкова висок, че направо си е неистория...