Мери - единственото правилно нещо. Моля, помогнете!

Let's Adopt Bulgaria, Merry Мери при пристигането си в клиниката

Преди седмици ви разказахме за дребно котаче, което повече от 20 дни бе оцелявало с лошо пострадали задни крачета.

Знаехме, че да помогнем на Мери нямаше да е никак лесно - трябваше да стабилизираме маца, да отстраним некротизиралите тъкани в долната част на задните ѝ лапи и веднъж вече преборили се за живота ѝ, да поставим бионик протези в крачетата ѝ.

Но спасяването на Мери, приятели, се оказа много по-трудно от това на Сър, Пух, Стивън или Филипа, дори.

Let's Adopt Bulgaria, Merry Мери, докато се бореше за живота си в клиниката
Снимка:Цветелина Костова

Няколко дни след като Мери се озова при нас, маца загуби апетит, внезапно отпадна, прояви неврологични отклонения, стана напълно неадекватна и почти седмица, докато екип от лекари се бореше за нея, тя се люшкаше между живота и смъртта.

Силна анемия, инфекция и вероятен дефицит на витамин Б, се опитваха да убият малката, тежаща едва 1.2 кг и загубила почти всяка воля за живот, Мери.

Какво съхрани Мери през тази толкова тежка седмица, не знаем. Но маца не се предаде. Вместо това първо започна да отговаря, когато се обръщахме към нея, след това стана адекватна, започна да се изправя, а най-сетне - и да се храни сама.

Единствено задните крачета на Мери оставаха неестествено изпънати, обърнати под колената не назад, а напред. Причината - увреден седалищен нерв, отговорен за сгъването на задните лапи в колената.

Let's Adopt Bulgaria, Merry Неестествената позиция на задните крачета на Мери
Снимка:Антония Станчева

Знаете ли какво се случва с мускулите, когато дълго време останат в една позиция и без да се движат? Първо атрофират, след това се втърдяват, докато в един момент не загубят свойствата си необратимо.

Не-обра-ти-мо. Или иначе казано - не съществуват нито терапия, нито рехабилитация, които да възстановят работата на седалищния нерв и да върнат остатъка от задните лапички на Мери в правилна позиция.

Това означава, че в задните лапички на Мери не можем да поставим бионик протези. Така трябва или да евтаназираме маца или да я оставим да живее с частично ампутирани, неработещи задни крачета.

Let's Adopt Bulgaria, Merry

Някои животни с частично ампутирани лапи успяват да се приспособят и да живеят без постоянно разранени тъкани в крачетата. Не и Мери, приятели.

Въпреки предпазните превръзки и ограниченото движение, през последните няколко седмици маца постоянно разраняваше лапите си.

Така Мери не може да живее в това състояние, а за нас остава...да я евтаназираме.

Ако посетите Мери в клиниката, с вас ще се случи следното: първо, ще се изненадате колко е малка (Мери все още е с размерите на 6 месечно коте); след това - колко е мила (въпреки всичката болка, маца остава бекрайно доверчива); и накрая, когато си тръгнете, една мисъл няма да ви напуска, а именно как да евтаназирате коте, което не си отива.В съвременната медицина не съществува средство, с което да помогнем на маца. Затова, ако не искаме да убием Мери, трябва да създадем такова.

Работим с невероятни лекари и заедно с тях в идните седмици ще се опитаме да спасим живота на Мери, като поставим специални титаниеви импланти в крачетата ѝ и към тях, вместо външни протези, наподобяващи лапи, прикрепим отново специални мобилни протези, така че Мери да може да се движи, без да унищожава тъканите в крачетата си.

Дали ще успеем? Не знаем.

Ако се справим, ще сме спасили живот. Ако ли не, ще сме опитали, а понякога да опиташ е единственото правилно нещо.

Приятели, моля, помогнете ни и дарете за крачетата на Мери тук:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Мери, 55274

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Мери на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с 55274.

Let's Adopt Bulgaria, Merry

* За Мери се бори д-р Златинов.

* Новини за Мери ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Летс Адопт.

* Координатор на случая на Мери е Диана.

Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Мери - всеки има право на живот. Моля, помогнете!

April 12, 2018

Няколко дни в каузата ще ви срещнат с най-различни хора - някои от тях ще ви ядосат, други ще забравите, а от трети ще се вдъхновите. Мери е коте от плевенското село Рибен...

Рада - ако ви е грижа! Моля, помогнете!

September 16, 2018

Рада срещнахме на Сметището за домашни любимци - дни, след като бе подхвърлена в горите около мястото и вероятно часове преди да си отиде...

Рио - между безотговорното развъждане и нехуманното изоставяне. Моля, помогнете!

March 13, 2018

Истории като тази на Рио са вероятно едни от най-трудните за разказване. От една страна, всичко, което бихте видели в Рио, е здраво куче с огромни уши и невзрачна окраска. От друга, Рио страда от доста сериозно състояние, нуждае се от помощ, а това, че днес е жив е труден за вярване факт...

Джак – история за неетичното развъждане

May 24, 2017

Пожелаваме ви никога да не бъдете Джак, нито неговото семейство. Джак дойде при нас едва на 3 месеца, тежеше само 700 грама и беше напълно сляп. И това бе само малка част от бедите му...