Рио - между безотговорното развъждане и нехуманното изоставяне


Let's Adopt Bulgaria, Rio

Истории като тази на Рио са вероятно едни от най-трудните за разказване.

От една страна, всичко, което бихте видели в Рио, е здраво куче с огромни уши и невзрачна окраска.

От друга, Рио страда от доста сериозно състояние, нуждае се от помощ, а това, че днес е жив е труден за вярване факт.

Let's Adopt Bulgaria, Rio Снимка: Христо Христов

В България има огромна популация от кучета и котки. И ако трябва да сведем причините за това до една, то тя би звучала така: животи в България се създават и изоставят с лекота.

Или за да се оттървете от кучето си, всичко, което трябва да направите е да го натоварите в колата си, да се отдалечите от населеното място, в което живеете, да отворите вратата, стоварите кучето и без да се бавите, но пък с чиста съвест, да се отправите обратно към дома си.

Всяка година хиляди кучета намират края си така - далече от единствения дом, който някога са познавали, без единствения човек, на когото някога са вярвали, в страх, гладни и болни.

Let's Adopt Bulgaria, Rio Снимка: Мартин Колев

Това щяло да се случи и с Рио. Куч бил изоставен до нелегално сметище за строителни отпадъци и вече бил на ръба на силите си, когато случайно преминаващи младежи открили слабия, изплашен и почти неспособен да помръдне Рио.

Младежите не оставили Рио в беда - взели го със себе си, завели го на лекар и след като Рио възвърнал сили, започнали да търсят семейство за него.

Само дни по-късно, обаче, Рио започнал да проявава тревожни симптоми - куч често повръщал след хранене, а нито диетата, нито назначеното лечение помогнали.

Специализиран преглед и рентгенови снимки донесоха лоши новини - Рио има разширен хранопровод. Състоянието се нарича "мегаезофагус" и често е вторично усложнение на автоимунни, туморни и други тежки заболявания.

Let's Adopt Bulgaria, Rio Рентгенова снимка на хранопровода на Рио

Представяте ли си, приятели? Да бъдеш изоставен, да си отидеш почти, да бъдеш спасен в последния момент, само за да стане ясно, че може би седмици те делят от края на живота ти.

Късметът на Рио не е чак толкова ужасен. Малко след като научихме страшната диагноза, направихме хормонални изследвания и гастроскопия, с която надникнахме в храносмилателната система на куч.

Резултатът - Рио няма тумор, нито автоимунно заболяване, а страда от вроден мегаезофагус. Или иначе казано - състоянието е генетично, наследено от неговите родители, може да се поддържа с правилна диета и е съвсем възможно с времето да отмине.

В България животи се създават и изоставят с лекота и някъде между безотговорното развъждане и нехуманното изоставяне, Рио се надява на свое местенце в живота и свой шанс.

Let's Adopt Bulgaria, Rio Снимка: Христо Христов

Приятели, свъсем възможно е състоянието на Рио да е обратимо. Дали е така ще разберем в идните месеци, междувременно Рио най-много се нуждае от приемен дом, местенце, на което остане, докато научим повече за неговото състояние и открием неговото семейство.

Ако бихте приютили Рио, не се колебайте, пишете ни, а ако ли не можете, помогнете ни да осигурим най-добрите грижи за него и дарете за неговото лечение тук:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Рио, 53887

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Рио на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 53887.

Let's Adopt Bulgaria, Rio Снимка: Христо Христов

* За Рио се бори д-р Йорданова.

* Новини за Рио ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към нас.

* Координатор на случая на Рио е Диана.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Ще има ли Ома първата си Коледа?

December 20, 2018

Преди 2 години видяхме публикация със снимки от малък общински приют край Ямбол. На снимките, свито в ъгъла на една от общите клетки, се виждаше мръсно, старо и с охлузени крачета кученце.

Оля - живот на тъмно. Моля, помогнете!

October 25, 2018

Историята на Оля такава, каквато я чухме от няколко разказвача. Каква част от нея е истина не смеем да твърдим...

Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете!

December 22, 2018

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него. Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав...

9-те най-разпространени заблуди за кастрацията

August 12, 2017

В България има огромна популация от кучета и котки. Домашни, дворни и бездомни. Днес ще ви разкажем за едни от най-разпространените заблуди за кастрацията и за това колко много струват те на любимците и обществото ни.