Рио - между безотговорното развъждане и нехуманното изоставяне. Моля, помогнете!

Let's Adopt Bulgaria, Rio

Истории като тази на Рио са вероятно едни от най-трудните за разказване.

От една страна, всичко, което бихте видели в Рио, е здраво куче с огромни уши и невзрачна окраска.

От друга, Рио страда от доста сериозно състояние, нуждае се от помощ, а това, че днес е жив е труден за вярване факт.

Let's Adopt Bulgaria, Rio Снимка: Христо Христов

В България има огромна популация от кучета и котки. И ако трябва да сведем причините за това до една, то тя би звучала така: животи в България се създават и изоставят с лекота.

Или за да се оттървете от кучето си, всичко, което трябва да направите е да го натоварите в колата си, да се отдалечите от населеното място, в което живеете, да отворите вратата, стоварите кучето и без да се бавите, но пък с чиста съвест, да се отправите обратно към дома си.

Всяка година хиляди кучета намират края си така - далече от единствения дом, който някога са познавали, без единствения човек, на когото някога са вярвали, в страх, гладни и болни.

Let's Adopt Bulgaria, Rio Снимка: Мартин Колев

Това щяло да се случи и с Рио. Куч бил изоставен до нелегално сметище за строителни отпадъци и вече бил на ръба на силите си, когато случайно преминаващи младежи открили слабия, изплашен и почти неспособен да помръдне Рио.

Младежите не оставили Рио в беда - взели го със себе си, завели го на лекар и след като Рио възвърнал сили, започнали да търсят семейство за него.

Само дни по-късно, обаче, Рио започнал да проявава тревожни симптоми - куч често повръщал след хранене, а нито диетата, нито назначеното лечение помогнали.

Специализиран преглед и рентгенови снимки донесоха лоши новини - Рио има разширен хранопровод. Състоянието се нарича "мегаезофагус" и често е вторично усложнение на автоимунни, туморни и други тежки заболявания.

Let's Adopt Bulgaria, Rio Рентгенова снимка на хранопровода на Рио

Представяте ли си, приятели? Да бъдеш изоставен, да си отидеш почти, да бъдеш спасен в последния момент, само за да стане ясно, че може би седмици те делят от края на живота ти.

Късметът на Рио не е чак толкова ужасен. Малко след като научихме страшната диагноза, направихме хормонални изследвания и гастроскопия, с която надникнахме в храносмилателната система на куч.

Резултатът - Рио няма тумор, нито автоимунно заболяване, а страда от вроден мегаезофагус. Или иначе казано - състоянието е генетично, наследено от неговите родители, може да се поддържа с правилна диета и е съвсем възможно с времето да отмине.

В България животи се създават и изоставят с лекота и някъде между безотговорното развъждане и нехуманното изоставяне, Рио се надява на свое местенце в живота и свой шанс.

Let's Adopt Bulgaria, Rio Снимка: Христо Христов

Приятели, свъсем възможно е състоянието на Рио да е обратимо. Дали е така ще разберем в идните месеци, междувременно Рио най-много се нуждае от приемен дом, местенце, на което остане, докато научим повече за неговото състояние и открием неговото семейство.

Ако бихте приютили Рио, не се колебайте, пишете ни, а ако ли не можете, помогнете ни да осигурим най-добрите грижи за него и дарете за неговото лечение тук:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт – България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Рио, 53887

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Рио на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 53887.

Let's Adopt Bulgaria, Rio Снимка: Христо Христов

* За Рио се бори д-р Йорданова.

* Новини за Рио ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към нас.

* Координатор на случая на Рио е Диана.

Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Рая - ядосахте ли се? Ние също. Моля, помогнете!

September 20, 2018

На Рая се опитваме да помогнем от година. Днес си пожелаваме да не сме закъснели. Срещали сме я няколко пъти...

Добри - животът на едно ничие куче

June 05, 2016

Преди 4 месеца ви разказахме за питбулоподобен добряк, на когото се натъкнахме при акция по спасяване на коте. С благия си нрав и доверчиво размахана опашка, Добри ни напомняше на...

Мила - безразличието убива. Моля, спо-де-ле-те!

July 04, 2018

Мила срещнахме в момент, в който тя си отиваше. Състоянието ѝ бе толкова тежко, че изчакахме дни, преди да...

Джак – история за неетичното развъждане

May 24, 2017

Пожелаваме ви никога да не бъдете Джак, нито неговото семейство. Джак дойде при нас едва на 3 месеца, тежеше само 700 грама и беше напълно сляп. И това бе само малка част от бедите му...