Има ли бездомни котки в България? Не. Съвсем не.

Let's Adopt Bulgaria Това е Лудвиг. От малък Лудвиг живее в съборетина в двора на детска градина.
Лудвиг е болен и се нуждае от помощ.

- Има ли бездомни котки в България?
- Не. Съвсем не.

На този разговор бихме могли тъжно да се усмихнем, ако първо, не се бе състоял, и второ, участник в него не бе Българската агенция по безопасност на храните.

Българската агенция по безопасност на храните е създадена през 2011 година към Министерството на земеделието и храните. "Защита и хуманно отношение към животните" е сред основните ѝ приоритети и по смисъла на законодателството на Европейския съюз, агенцията се грижи за добруването на селскостопански, лабораторни, диви, домашни и безстопанствени животни на територията на Република България.

Безстопанствено животно е кучето, което живее пред блока ви. Или котката, намерила сигурност в мазето ви. Също и всяко друго свободно скитащо се животинче, иначе нормално отглеждано от човека в неговия дом, за удоволствие и като компаньон.

Let's Adopt Bulgaria Лудвиг спи на един изоставен диван, храни се с отпадъци от близкия контейнер за боклуци
и пие вода от металното нещо на снимката.
Лудвиг никога не е общувал с хора и не ни позволява да го доближим.
Не знаем дали ще успеем да му помогнем.

Добруване и живот без стопанин са трудно съвместими неща. Просто в това да си бездомен, няма нищо добро.

Така най-доброто нещо, което може да се случи на бездомната котка в мазето ви, е да получи храна, лечение, безопасност, социализация и...дом.

Let's Adopt Bulgaria Ирис и Лале. Две от котачетата във Фермата.
Ако бихте осиновители или временно приютили котаче, посетете приюта.
Ще спасите живот. 🐾

Animal Rescue Sofia е българска организация, работеща за решаването на проблема с бездомните кучета и котки. Основана през 2010, през 2014 година, с помощта на хиляди хора, организацията създава приют Фермата.

Там, и в този момент, 200 кучета и котки получават лечение, рехабилитация, безопасност и социализация. Някои от тях доизживяват дните си, други чакат да бъдат забелязани, поискани и осиновени, а трети - да отпътуват към домовете си.

Само че последното няма да се случи или поне не за котките в приюта. Причината - в началото на септември Българската агенция по безопасност на храните отказа да издаде сертификати за пътуване за осиновените в Европа котачета.

Тук можете да намерите писмено мотивирания отказ на агенцията: линк.

Накратко документът казва, че данни за нарастване на броя на бездомните котки в община София няма, съответно не съществува и основание за издаване на сертификати за пътуване на спасените от фондацията котки.

Let's Adopt Bulgaria Ади и Киси. Две от котачетата във Фермата.
Ако бихте осиновители или временно приютили котаче, посетете приюта.
Ще спасите живот. 🐾

Много неща бихме могли да помислим след подобен отговор, още повече, подписан от чиновник на ръководна длъжност в органа, призван да съблюдава добруването на животните в България. Ще изберем да мислим, обаче, че чиновниците в агенцията са съвсем добронамерени, просто не са виждали бездомна котка в България.

Знаете ли...ако някой някога ви каже, че всичко зависи от вас, не му вярвайте. Но още по-малко вярвайте на онзи, който се опита да ви убеди, че нищо никога не можете да направите.

Можете, приятели, а не по-малко важно е и че се налага...

Първа стъпка от решаване на всеки проблем е осведомеността или иначе казано - не можете да решите проблем, ако не знаете, че той съществува.

Помогнете ни да осведомим д-р Емил Славев, началник на отдел "Защита на животните", София и изпратете до e_slavev@nvms.government.bg снимки на бездомните котки, които сте срещали в последните месеци, кратка информация за броя и състоянието им, тяхното местонахождение и приблизителна възраст и отправете искане към Българската агенция по безопасност на храните да се погрижи за тях и тяхното добруване.

Заедно с това изпратете имейла и до Министъра на на земеделието и храните, Румен Порожанов, към чието министерство работи агенцията: minister@mzh.government.bg.

Добавете в имейла си и линк към доклада от последното преброяване на безстопанствените животни в София , извършено като част от приетата от Столична община Програма за овладяване на популацията от безстопанствени животни.

Докладът ясно заявава, че увеличение на броя на бездомните котки се наблюдава във всички райони на София и може да бъде намерен тук:

www.four-paws.bg/files/Bulgaria/Document/Doklad_bezdomni_kucheta_20172018.pdf .

След това споделете този апел и помолете своите приятели да направят същото.

A ако бихте осиновили котаче, не се колебайте, посетете приют Фермата и дайте дом на някой от мъниците там. Защото Българска агенция по безопаснот на храните не иска това да се случи.

И...пожелайте ни успех с Лудвиг. :(

Let's Adopt Bulgaria Според Българска агенция по безопасност на храните котки като Лудвиг не съществуват.
Лудвиг съществува, приятели и бавно без помощ си отива пред очите ни, нашите и тези на децата ни.

Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Нощта на Марк. Моля, помогнете!

October 11, 2018

Какво се е случило с Марк и в какъв ред не знаем. Но знаем, че Марк е имал трудни дни и поне една ужасна нощ...

Рая - ядосахте ли се? Ние също. Моля, спо-де-ле-те!

September 20, 2018

На Рая се опитваме да помогнем от година. Днес си пожелаваме да не сме закъснели. Срещали сме я няколко пъти...

Захари - без право на грешка. Моля, помогнете!

August 30, 2018

Преди малко повече от месец ви разказахме за Захари, си пожелахме да успеем. Днес не знаем дали ще се справим.

Джак – анатомия на (не)правилното задомяване

April 18, 2018

Ако някога сте спасявали животинче със собствени сили и не сте се справили със задомяването му, този текст е за вас. През лятото на 2014 година Джак се озовал между пътните платна на оживен булевард...