Как Сър оцеля, за да стане чудото на Летс Адопт

Текстът е публикуван на 22 октомври 2016.

Преди месеци ви споделихме историята на Сър.

Нападнат от куче и тежко ранен, котан се озова при нас. Тогава не предполагахме, че Сър, главният герой в тази наглед тривиална история, бе на път да се превърне в първия „бионик” котарак в България :)

Някъде по време на бездомния си живот, Сър бе загубил долната част на предната си лапа. Лиспващият долен край на лапата я правеше неизпозлвама и налагаше отстраняването ѝ. Това означаваше, че Сър щеше да загуби крачето си.

Ние, обаче, първо, мечтаем и второ, работим с невероятни лекари. :)

Сър се оказа перфектен кандидат за поставяне на тъй наречената ITAP ( Intraosseus Transcutaneous Amputation Prosthesis) протезa.

Щe се опитаме да обясним накратко:

Tова е иновативна форма за протезиране на крайниците, нова за хуманната медицина, а за животни са описани единични случаи в литературата.

Целта на протезирането е поставяне на титаниево стълбче (стем) в костта и последващо му прикрепване към външна (екзо) протеза.

Методът има огромни предимства спрямо сатнадртните външни протези при животните, които изискват ежедневна поддръжка от собственика, толерират се трудно (при котките, дори въобще) и често причиняват усложнения.  С ITAP протезa, всички тези недостатъци се избягват.

Трайното “внедряване” на титаниевия имплант в тялото е огромно предизвикателство, случва се по време на бавен процес, който продължава между 6 и 8 седмици.

Подобна процедура се извършва за първи път в България, вероятно и в цяла Източна Европа.

Днес сме нетърпеливи сме да ви споделим за напредъка на Сър. Лапата на котан вече има поставено стълбче и външен фиксаж, който временно замества липсващата част от крака му (от китката надолу) и му помага да започне отново да използва лапата.

Зеленото стълбче на снимката е новата титаниева „кост” на Сър. Стълбчето ще свързва лъчевата кост с новата му „лапа” - протеза, специално изработена за него от Ортовет Медикъл.

Искаме безкрайно да благодарим на д-р Златинов от Централна ветеринарна клиника, който направи всичко, за да спаси крака на едно коте и извърши сложна операция, първа по рода си в България.

Приятели, помогнете ни да допишем тази история. Цялата процедура с включен престоя и изработката на външната протеза на Сър възлиза на 900лв. Посетете страничката на Dress Angels, купете от благотворително продаваните предмети за него (на 23.10 от 09 до 18 часа на ул. „Едисон” 1 в София) или станете част от историята му като дарите за неговото лечение:

Пейпал:
Банка: СНЦ Летс Адопт България (или само Летс Адопт ако ползвате EPAY)
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Сър Вайвър, 41269

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Сър Вайвър на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 41269.

А ако бихте осиновили Сър, пишете ни. Търси се Човека, който ще осинови първият бионик котак в България.

Моля, СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели и останете с нас, за да видите първите стъпки на Сър отново на 4 лапи. :)

Благодарим ви :)

Сър Вайвър – винаги ще има утре July 08, 2016

Името на Сър съвсем не е случайно…Сър Вайвър е съвсем млад котак, а вече му се е наложило да оцелява не един, а цели два пъти. Сър буквално се стовари в живота ни една сутрин, след като се бе опитал...

Благодарим ви от СЪРце November 14, 2016

Приятели, благодарим ви от СЪРце. Паричките за протезата и придружаващите манипулации на котан са събрани.

Сър и новата лапа December 02, 2016

Приятели, искаме да ви благодарим като ви покажем какво сътворихте от нашите съставки и вашата помощ. Това е Сър, ден след като бе поставена новата му лапа...

Сърчице в приемен дом December 19, 2016

От няколко седмици Сър живее в примен дом. Сър се учи какво е никой да не те преследва, храната да я има - винаги и достатъчно, леглото ти да е меко, да имаш отново 4 лапи, светът да е...