Сбогом, Ноа

Текстът е публикуван на 12 март 2017.
Let's Adopt Bulgaria, Noah

Приятели, често бедите не идват сами.

Докато се борим да задържим при нас Рони, Луничка и Мила, без да можем да разчитаме на страничката си във Фейсбук, в петък внезапно Ноа си отиде.

Ноа бе млад, жизнен и в много добро здраве, а в рамките на няколко часа между сутрешната си разходка и следобедното хранене, той си бе отишъл, без да е проявил симптоми дори и на най-малкия дискомфорт по време на разходката.

Веднага след инцидента треньорите на Ноа заедно с него поеха към Централна ветеринарна клиника, където по спешност бе извършена аутопсия.

Как бе възможно Ноа, здравият, щурав грамадан да си отиде за часове? Пропускахме ли нещо? Къде бяхме сбъркали?

Резултатът от аутопсията е категоричен - преобръщане и подуване на стомаха. Това е състояние, за което все още няма официално медицинско становище, цитиращо конкретна причина да се случва. Проявява се при едри породи кучета, като са известни единични случаи и при дребни породи.

При преобръщането на стомаха, единственият шанс за спасение е коремна операция, която трябва да бъде извършена в рамките на минути до час след настъпването на състоянието.

Признаците изглеждат сравнително безобидни, но могат да струват живота на любимеца ви. Повече за състоянието и как да предпазите своето куче научете тук и тук.

Приятели, откакто се случи нещастието имахме време да скърбим и да помислим.

Ноа бе с нас от 2015-та година, когато го намерихме на улицата ранен, слаб и болен. След лечение настанихме Ноа при прекрасно семейство, което обмисляше да го осинови. За съжаление условията, които те можеха да предложат, не бяха достатъчни за Ноа и заедно се съгласихме, че той не е тяхното куче.

От тогава Ноа е под грижите на Владимир и Галя Конзови в Център за обучение на кучета „Дея” и за времето, което прекара там, напредна в общуването с хора и други животни.

Ноа не намери своето семейство, но намери свой приятел. Във Владо Ноа позна свой другар, партньор и любим човек, вероятно най-любимият, когото някога е имал.

Ноа ни напусна внезапно и твърде рано, но бе обичан и щастлив.

Сбогом, Ноа. Ще те носим винаги в сърцата си!

Let's Adopt Bulgaria, Noah
Ноа - светът, в който живеем April 14, 2015

Веднага щом научихме за Нoa, се отправихме към мястото. Дни след излъчването на репортажа той все още се намираше там - слаб и без помощ, с още по-лошо инфектирана рана и купчина кокали, която някой щедро му бе...

Първият преглед на Ноа April 15, 2015

Нужен бе екип от трима лекари, за да може да бъде обръснато изстрадалото, окървавено и населено с кърлежи тяло на Ноа. Отдолу откриха много страдание и болка...

Ноа месец по-късно May 11, 2015

Имаме две новини за Ноа. Ще започнем с добрата. Огромната рана в ухото и главата на Ноа се затвори и затова вече не се налага да носи предпазна яка, а и всичките му изследвания са в норма.

Лечението на Ноа приключи August 12, 2015

Научихме за Ноа преди месеци. Тогава Ноа тежеше едва 2/3 от нормалното си тегло. Организмът му не успяваше да поддържа нормално висока телесна температура. Имаше артимия, стомахът му беше възпален, а тялото му бе покрито с...

Ноа на училище за кучета March 08, 2016

Приятели, Ноа вече няколко месеца живее в център за кучета „Дея“. Там Ноа си има няколко човека, които се гиржат за него и кучешки треньор, с когото работи за подобряване на хм...особеностите на характера си.

Ноа търси семейство September 08, 2016

Ноа изпраща пухкави поздрави от зимната си резиденция в Център за обучение на кучета „Дея“ и иска да ви каже, че въпреки че тук се чувства добре дошъл, повече от всичко друго иска да се чувства част от семейство - своето.